প্ৰ’টিন আমাৰ শৰীৰৰ বাবে এক অতি প্ৰয়োজনীয় পুষ্টিকৰ উপাদান। ই পেশী গঠনৰ পৰা আৰম্ভ কৰি হাড়ৰ মজবুতকৰণ আৰু সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যৰ বাবে অপৰিহাৰ্য। প্ৰ’টিন বিভিন্ন খাদ্য সামগ্ৰীত পোৱা যায়। কণী, পনীৰ আৰু চিকেন ইয়াৰ মধ্যে সবাতোকৈ জনপ্ৰিয় উৎস। জিমলৈ যোৱা আৰু শৰীৰ গঠন কৰা লোকসকলে প্ৰ’টিনৰ চাহিদা পূৰণৰ বাবে কণীৰ পৰা চিকেনলৈকে বিভিন্ন খাদ্য গ্ৰহণ কৰে। কিন্তু বহু সময়ত মানুহে বিভ্ৰান্ত হয় যে, এই তিনিটাৰ মাজত প্ৰ’টিনৰ বাবে কোনটো সৰ্বোত্তম। কিছুমানে পনীৰক উৎকৃষ্ট বুলি কয়, আন কিছুমানে কণী আৰু চিকেনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে। এই তিনিওটাৰে প্ৰ’টিনৰ উপৰিও অন্যান্য পুষ্টিকৰ উপাদানো থাকে।
পনীৰ, কণী আৰু চিকেনত প্ৰ’টিনৰ উপৰিও কেলচিয়াম, চৰ্বি আৰু ভিটামিনৰ দৰে অন্যান্য পুষ্টিকৰ উপাদান থাকে, যিবোৰ পেশী গঠনৰ লগতে স্বাস্থ্যৰ বাবে নানা ধৰণে উপকাৰী। কিন্তু আজি আমি প্ৰ’টিনৰ মাত্ৰাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰিম। তলত আমি জানিম যে কণী, পনীৰ আৰু চিকেনৰ মাজত কোনটোত সৰ্বাধিক প্ৰ’টিন থাকে আৰু আপোনাৰ বাবে কোনটো উত্তম।
কণী: পুষ্টিকৰ উপাদানৰ ভাণ্ডাৰ
কণীক প্ৰ’টিনৰ এক উৎকৃষ্ট উৎস হিচাপে গণ্য কৰা হয়। এটা মধ্যম আকাৰৰ কণীত প্ৰায় ১৩ গ্ৰাম প্ৰ’টিন থাকে। ইয়াত স্বাস্থ্যকৰ চৰ্বিও থাকে, যি হৃদযন্ত্ৰৰ স্বাস্থ্য বজাই ৰাখিবলৈ সহায়ক। ইয়াৰ উপৰিও বিভিন্ন পুষ্টিকৰ উপাদান যেনে ভিটামিন বি, বি১২, বি৯, ভিটামিন ডি, ই, কে আৰু ফছফৰাছ পোৱা যায়। এই সকলো পুষ্টিকৰ উপাদান কণীৰ কুহুমত পোৱা যায়। আনহাতে, কণীৰ বগা অংশ প্ৰ’টিনৰ বাবে সৰ্বোত্তম।
পনীৰৰ উপকাৰিতা
পনীৰো প্ৰ’টিনৰ চাহিদা পূৰণৰ বাবে এক উৎকৃষ্ট উৎস। নিৰামিষভোজী লোকসকলৰ বাবে পনীৰ প্ৰ’টিনৰ অন্যতম শ্ৰেষ্ঠ উৎস। ১০০ গ্ৰাম পনীৰত প্ৰায় ২০-২৫ গ্ৰাম প্ৰ’টিন পোৱা যায়। ইয়াৰ উপৰিও ইয়াত কেলচিয়াম, ফছফৰাছ আৰু চৰ্বি থাকে। পনীৰত কাৰ্বহাইড্ৰেট আৰু লেক্ট’জৰ মাত্ৰা অতি কম। উচ্চ প্ৰ’টিনৰ বাবে ই পেশী গঠনত যথেষ্ট সহায়ক। ইয়াত থকা কেলচিয়ামে হাড়ক মজবুত কৰে। কম লেক্ট’জৰ বাবে ই হজম কৰাতো সহজ।
চিকেন: পুষ্টিকৰ উপাদানেৰে সমৃদ্ধ
প্ৰ’টিনৰ বাবে আমিষভোজী লোকসকলে চিকেনৰ সৰ্বাধিক ব্যৱহাৰ কৰে। ইয়াত প্ৰ’টিনৰ যথেষ্ট পৰিমাণ পোৱা যায়। ১০০ গ্ৰাম চিকেনত ২০ৰ পৰা ৩০ গ্ৰাম প্ৰ’টিন পোৱা যায়। প্ৰ’টিনৰ মাত্ৰা চিকেন ৰন্ধনৰ পদ্ধতিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে, যি বাঢ়িব বা কমিব পাৰে। প্ৰ’টিনৰ উপৰিও চিকেনত বিভিন্ন ভিটামিন আৰু খনিজ পদাৰ্থ থাকে। পেশী গঠনৰ পৰা ওজন নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে চিকেন এক উৎকৃষ্ট বিকল্প।
পনীৰ, কণী নে চিকেন: কোনটোত বেছি প্ৰ’টিন?
শৰীৰত প্ৰ’টিনৰ প্ৰয়োজন বয়স আৰু ওজনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰে। উদাহৰণস্বৰূপে, ৭৫ কিলো ওজনৰ এজন ব্যক্তিক দৈনিক ৬০ গ্ৰাম প্ৰ’টিনৰ প্ৰয়োজন। পনীৰ, কণী আৰু চিকেন তিনিওটাই প্ৰ’টিনৰ উৎকৃষ্ট উৎস। তথাপিও, এইবোৰত প্ৰ’টিনৰ মাত্ৰা কিছু পৰিমাণে ভিন্ন। সৰ্বাধিক প্ৰ’টিন চিকেনত পোৱা যায়। ১০০ গ্ৰাম চিকেনত ২১ৰ পৰা ৩০ গ্ৰাম প্ৰ’টিন পোৱা যায়, আনহাতে পনীৰত ২০-২৫ গ্ৰাম আৰু কণীত ১৩ গ্ৰাম প্ৰ’টিন পোৱা যায়। এতিয়া আপুনি নিজৰ প্ৰয়োজন অনুসৰি এই খাদ্যসামগ্ৰীসমূহ আপোনাৰ খাদ্য তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পাৰে।
