ভাৰতত দশহৰী, কেছৰৰ দৰে আমৰ কেইবাটাও জাত পোৱা যায়, কিন্তু লাংড়া আমে নিজৰ নামৰ বাবে মানুহৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰে।
ক’ত পাইছিল এই নাম?
কেইবাখনো প্ৰতিবেদনত দাবী কৰা হৈছে যে, লাংড়া আমৰ সম্পৰ্ক উত্তৰ প্ৰদেশৰ বাৰাণসী চহৰৰ সৈতে আছে। তাতেই ইয়াক এই নাম দিয়া হৈছিল।
কেনেকৈ পাইছিল এই নাম?
দাবী কৰা হয় যে, বেনাৰছ (বৰ্তমান বাৰাণসী)ত এজন এখন ভৰিৰ প্ৰতিবন্ধী ব্যক্তিয়ে বাস কৰিছিল। তেওঁৰ ঘৰৰ চোতালত এজোপা আমৰ গছ আছিল।
সেই ব্যক্তিজনৰ ঘৰৰ চোতালত লগোৱা আমৰ সোৱাদ আৰু সুগন্ধ কিছু সুকীয়া আছিল। যেতিয়া মানুহে ইয়াৰ সোৱাদ ল’লে, তেতিয়া তেওঁলোকে ইয়াক লাংড়া আম বুলি নাম দিলে।
লাংড়া আমৰ কাহিনীৰ কোনো বৈজ্ঞানিক সম্পৰ্ক নাই। লাংড়া আমৰ খোলাটো পাতল আৰু সেউজীয়া হয়।
লাংড়া আম আঁহযুক্ত নহয়, কিন্তু কোমল আৰু মিঠা হয়। ইয়াৰ সুগন্ধ অতি তীব্ৰ হয়।
ক’ত উৎপন্ন হয়?
লাংড়া আম উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু বিহাৰৰ উপৰিও উত্তৰাখণ্ডতো উৎপন্ন হয়। তথাপিও, উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু বিহাৰত ইয়াক অধিক খোৱা হয়।
