কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে চিগাৰেটকে ধৰি সকলো ধঁপাতজাতীয় সামগ্ৰীৰ ওপৰত GST (পণ্য আৰু সেৱা কৰ) বৃদ্ধি কৰিছে। কিন্তু এটা ক্ষেত্ৰত ব্যতিক্ৰম ঘটিছে। বিড়িৰ ওপৰত GST বৃদ্ধি নহৈ বৰং যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে। অহা ২২ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা নতুন GST কাঠামো কাৰ্যকৰী হ’লে বিড়িৰ দাম আগৰ তুলনাত কমিব। সংবাদ সংস্থা পিটিআইৰ খবৰ অনুসৰি, এই সংক্ৰান্তত স্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞসকল উদ্বিগ্ন হৈ পৰিছে।
পূৰ্বতে বিড়িৰ ওপৰত ২৮ শতাংশ GST আৰোপ কৰা হৈছিল। শেহতীয়াকৈ কেন্দ্ৰীয় বিত্তমন্ত্ৰী নিৰ্মলা সীতাৰমণে ঘোষণা কৰা নতুন কৰ কাঠামোত বহু পণ্যৰ দাম হ্ৰাস পাইছে। বিড়িৰ ওপৰত GST ২৮ শতাংশৰ পৰা কমাই ১৮ শতাংশ কৰা হৈছে। কিন্তু চিগাৰেট আৰু অন্য ধঁপাতজাতীয় সামগ্ৰীৰ ওপৰত GST ২৮ শতাংশৰ পৰা বৃদ্ধি কৰি ৪০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। স্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞসকলৰ মতে, বিড়ি আৰু চিগাৰেট সমানে ক্ষতিকাৰক। বিড়িৰ দাম কমি যোৱাৰ ফলত ইয়াৰ বিক্ৰী অতিশয় বৃদ্ধি পাব। লগতে আশঙ্কা কৰা হৈছে যে, যিসকলে চিগাৰেট সেৱন কৰিছিল, তেওঁলোকে চিগাৰেটৰ দাম বৃদ্ধিৰ বাবে এতিয়া সস্তীয়া বিড়িৰ প্ৰতি আকৰ্ষিত হ’ব পাৰে। বিশেষকৈ দেশৰ দৰিদ্ৰ শ্ৰেণীৰ মানুহৰ মাজত বিড়ি এইবাৰ আৰু জনপ্ৰিয় আৰু ব্যাপকভাৱে ব্যৱহৃত হ’ব বুলি বিশেষজ্ঞসকলে আশঙ্কা কৰিছে। চৰকাৰৰ এই সিদ্ধান্তক বহুতে সমৰ্থন কৰিব পৰা নাই।
কৰ বৃদ্ধি কৰিলে ধঁপাতজাতীয় সামগ্ৰী দ্ৰব্যৰ ব্যৱহাৰ কমে বুলি প্ৰমাণিত। বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থা (ডব্লিউএইচঅ’)ৰ এক সমীক্ষাৰ মতে, যদি দাম ১০ শতাংশ বৃদ্ধি কৰা হয়, তেন্তে বিড়ি-চিগাৰেটৰ সেৱন ৪ৰ পৰা ৮ শতাংশ হ্ৰাস পায়। এই ক্ষেত্ৰত ডব্লিউএইচঅ’ৰ পৰামৰ্শ হ’ল, সকলো ধঁপাতজাতীয় সামগ্ৰীৰ ওপৰত ন্যূনতম ৭৫ শতাংশ কৰ আৰোপ কৰা উচিত। তেতিয়াহে ইয়াৰ ব্যৱহাৰ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পৰা যাব। এই পৰামৰ্শৰ তুলনাত ভাৰতৰ নতুন GST কাঠামোত ৫৭ শতাংশৰ পাৰ্থক্য আছে। ধঁপাতজাতীয় সামগ্ৰী সেৱন কৰি ভাৰতত প্ৰতি বছৰে ১.৭৭ লাখ কোটি টকাৰ ক্ষতি হয় বুলি সমীক্ষাই দাবী কৰিছে। এই হিচাপত চিকিৎসা ব্যয় আৰু উৎপাদনশীলতা হ্ৰাসৰ কথা অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে।
গ্ল’বেল এডাল্ট ট’বেকো ছাৰ্ভে (জিএটিএছ)ৰ ২০১৬-১৭ চনৰ তথ্য অনুসৰি, ভাৰতত প্ৰায় ৭ কোটি মানুহে বিড়ি সেৱন কৰে। সময়ৰ লগে লগে এই সংখ্যা আৰু বৃদ্ধি পাইছে। প্ৰখ্যাত কৰ্কট ৰোগ বিশেষজ্ঞ বিশাল ৰাওৱে কয়, “আৰ্থিকভাৱে পিছপৰা শ্ৰেণীৰ মানুহে মুখ্যতঃ বিড়ি সেৱন কৰে। এইটো অত্যন্ত ক্ষতিকাৰক। কৰৰ এই বৈষম্যৰ বাবে বিড়িৰ দাম আৰু কমিব, বিক্ৰী বাঢ়িব। ইয়াৰ ফলত কৰ্কট ৰোগ আৰু অন্যান্য ৰোগৰ আশঙ্কা বৃদ্ধি পাব। এই সিদ্ধান্ত জনস্বাস্থ্যৰ বাবে ক্ষতিকাৰক। সকলো ধঁপাতজাতীয় সামগ্ৰীৰ ওপৰত উচ্চ কৰ আৰোপ কৰা উচিত।” দিল্লী এইমছৰ ৰিউমাট’লজি বিভাগৰ মুৰব্বী উমা কুমাৰৰ মতে, “বিড়ি ক্ষতিকাৰকতাৰ দিশৰ পৰা চিগাৰেটতকৈ কোনো দিশত কম নহয়। বিড়িৰ বাবে কৰ্কট, হাওঁফাওঁৰ বিভিন্ন ৰোগ হয়।”
দিল্লী ষ্টেট কেন্সাৰ ইনষ্টিটিউটৰ বিশেষজ্ঞ প্ৰজ্ঞা শুল্কই জনাইছে, বিড়িত টাৰ, নিকোটিন আৰু কাৰ্বন মন’ক্সাইড উচ্চ পৰিমাণত থাকে। ইয়াৰ ফলত মুখ আৰু হাওঁফাওঁৰ কৰ্কটৰ আশঙ্কা বেছি। ইয়াৰ উপৰিও মূত্ৰাশয় আৰু জৰায়ুতো কৰ্কট হ’ব পাৰে। শ্বাস-প্ৰশ্বাসজনিত অন্যান্য ৰোগৰ কাৰণো বিড়ি হ’ব পাৰে। প্ৰজ্ঞাৰ মতে, বিড়ি আৰু চিগাৰেটৰ ওপৰত সমানভাৱে উচ্চ কৰ আৰোপ কৰিলে স্বাস্থ্য ব্যৱস্থাৰ ওপৰত থকা অৰ্থনৈতিক বোজা যথেষ্ট হ্ৰাস পাব।
