পনীৰ আৰু কণী: কোনটোত বেছি প্ৰ’টিন? জানক ইয়াৰ উপকাৰিতা

পনীৰ আৰু কণী যদিও সম্পূৰ্ণ ভিন্ন খাদ্য, দুয়োটাৰে পুষ্টিগুণ অতুলনীয়। দুয়োটাতে প্ৰ’টিন আৰু অন্যান্য গুৰুত্বপূৰ্ণ পুষ্টি উপাদান থাকে, যিয়ে আপোনাক সুস্থ, তৃপ্ত আৰু শক্তিশালী হিচাপে ৰাখে। বিশেষজ্ঞসকলৰ মতে, যদিও দুয়োটা খাব পাৰি, নিৰামিষভোজীসকলে কণীৰ পৰা আঁতৰি থাকে, আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰ’টিনৰ অভাৱ তাতেই দেখা যায়।

গতিকে, যদি আপুনি জানিব বিচাৰিছে, পনীৰ আৰু কণীৰ মাজত কোনটোত বেছি প্ৰ’টিন পোৱা যায়, তেন্তে এই প্ৰবন্ধটো পঢ়ি দুয়োটাৰে উপকাৰিতা জানি লওক।

পনীৰ আৰু কণীত প্ৰ’টিনৰ তুলনা

পনীৰ আৰু কণীত থকা প্ৰ’টিনৰ তুলনা কৰিবলৈ প্ৰথমে সমান পৰিমাণত জুখিব লাগিব। দুটা ডাঙৰ কণীৰ ওজন প্ৰায় ১০০ গ্ৰাম হয় আৰু ইয়াত প্ৰায় ১৪ গ্ৰাম প্ৰ’টিন থাকে। একেদৰে, ১০০ গ্ৰাম পনীৰতো প্ৰায় একে পৰিমাণ প্ৰ’টিন থাকে। গতিকে, প্ৰ’টিনৰ পৰিমাণৰ ক্ষেত্ৰত দুয়োটা খাদ্য প্ৰায় সমান।

প্ৰ’টিনে কেনেকৈ উপকাৰ কৰে?

প্ৰ’টিন হৈছে এনে এক পুষ্টি উপাদান, যিয়ে মাংসপেশীৰ বৃদ্ধি, হাড়ৰ ঘনত্ব উন্নত কৰা আৰু ওজন হ্ৰাসত সহায় কৰে। ই আপোনাৰ শৰীৰৰ মূল নিৰ্মাণকাৰী উপাদান হিচাপে কাম কৰে আৰু কোষ, অংগ আৰু টিছুসমূহক শক্তিশালী কৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। খাদ্য নিৰ্দেশিকা অনুসৰি, এগৰাকী প্ৰাপ্তবয়স্ক মহিলাই দিনে অন্তত ৪৬ গ্ৰাম আৰু পুৰুষে ৫৬ গ্ৰাম প্ৰ’টিন গ্ৰহণ কৰা উচিত।

প্ৰ’টিনে আপোনাৰ ক্ষুধা নিয়ন্ত্ৰণ কৰি ভোকৰ মাত্ৰা কমায় আৰু হাড়ৰ বাবে উল্লেখযোগ্য উপাদান প্ৰদান কৰে। ইয়াৰ উপৰিও উচ্চ ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণত সহায় কৰে, যি হৃদৰোগ, ষ্ট্ৰোক আৰু দীৰ্ঘম্যাদী কিডনি ৰোগৰ মূল কাৰণ।

কোনটো খাব—পনীৰ নে কণী?

বিশেষজ্ঞসকলৰ মতে, কণীৰ প্ৰ’টিন অতি জৈৱ-উপলব্ধ (Bioavailable), অৰ্থাৎ শৰীৰে ইয়াক সহজে শোষণ আৰু ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে। কণীত ভিটামিন B12, ক’লিন আৰু ছেলেনিয়ামৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ পুষ্টি উপাদান থকাৰ বাবে ই সামগ্ৰিক স্বাস্থ্যৰ বাবেও উপকাৰী।

পনীৰো প্ৰ’টিনৰ এক উৎকৃষ্ট উৎস, যদিও ইয়াৰ জৈৱ-উপলব্ধতা কণীৰ তুলনাত কম। কিন্তু ই কেলচিয়াম আৰু ফছফৰাছৰ এক উল্লেখযোগ্য উৎস হিচাপে হাড়ৰ গঠন আৰু সামগ্ৰিক সুস্থতাৰ বাবে অৰিহণা যোগায়।

বিভিন্ন আহাৰত সংযোজনৰ ক্ষেত্ৰত কণী সহজে অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব পাৰি, যেনে নিৰামিষ, কিটো আৰু পেলিঅ’ ডায়েটত। কম কেলৰি আৰু উচ্চ পুষ্টিৰ বাবে কণী ওজন নিয়ন্ত্ৰণ আৰু মাংসপেশী গঠনৰ বাবে এক উৎকৃষ্ট পছন্দ। আনহাতে, পনীৰ মূলতঃ নিৰামিষভোজীসকলৰ বাবে উপযোগী আৰু মাংসভিত্তিক প্ৰ’টিনৰ বিকল্প হিচাপে কাম কৰে। ইয়াৰ সমৃদ্ধ গঠনৰ বাবে ইয়াক বিভিন্ন খাদ্যত ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি, যদিও ইয়াৰ নিজস্ব সোৱাদ নাই।

কোনটো বাছনি কৰিব?

দুয়োটা—কণী আৰু পনীৰৰ প্ৰ’টিন আপোনাৰ খাদ্যত যোগ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত নিজস্ব উপকাৰ আছে। আপোনাৰ খাদ্যৰ পছন্দ, পুষ্টিৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু স্বাস্থ্যৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি এই সিদ্ধান্ত ল’ব পাৰে।

কণী সম্পূৰ্ণ প্ৰ’টিনৰ এক শক্তিশালী উৎস, যাৰ জৈৱ-উপলব্ধতা অধিক। আনহাতে, পনীৰে প্ৰ’টিনৰ লগতে কেলচিয়াম আৰু অন্যান্য প্ৰয়োজনীয় পুষ্টিৰ এক অনন্য সংমিশ্ৰণ আগবঢ়ায়। দুয়োটা সুষম খাদ্যৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ হ’ব পাৰে। গতিকে, শৰীৰৰ পুষ্টিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে প্ৰতিদিনে ইয়াক গ্ৰহণ কৰাটো নিশ্চিত কৰক।


এই প্ৰবন্ধই পনীৰ আৰু কণীৰ পুষ্টিগুণৰ তুলনাৰ জৰিয়তে আপোনাৰ খাদ্যৰ বাবে সঠিক পছন্দ কৰাত সহায় কৰিব।

NKTV Digital
Author: NKTV Digital

Popular

More like this
Related

২৩ বছৰ অনুৰ্ধ মহিলা ক্ৰিকেটলৈ অসম ক্ৰিকেট সন্থাৰ দল ঘোষণা

অহা ২৪ নৱেম্বৰৰ পৰা হাৰিয়ানাত হ’বলগীয়া বি চি চি...

আপুনি NOKIAৰ মোবাইল ফোন ব্যৱহাৰ কৰিছিল নে? NOKIA ব্যৱহাৰকাৰীসকলৰ বাবে এটা ডাঙৰ খবৰ

আপুনি ন’কিয়াৰ ফোন ব্যৱহাৰ কৰিছিল নে? যিসকলে ন’কিয়াৰ মোবাইল...

পৃথিৱীৰ ওপৰত সম্পূৰ্ণ নিয়ন্ত্ৰণৰ আকাংক্ষা; ৪টা নতুন সামৰিক ঘাটি নিৰ্মাণ কৰিব বিচাৰিছে আমেৰিকাই

বিশ্বৰ ৮০খন দেশৰ কমেও ৭৫০টা সামৰিক ঘাটি আমেৰিকাৰ নিয়ন্ত্ৰণত...